Encara recordo, amb un somriure als llavis, les explicacions del senyor Andrés Guiteras, el meu primer professor de matemàtiques a l’institut, quan intentava, amb esforços més que ímprobes, que entenguéssim la impossibilitat de comparar allò que és, intrínsecament incomparable. Deia el bo del senyor Andrés que encara que les taronges i les peres tenien en comú la propietat de ser fruites, tenien una essència diferent, i, per resoldre el problema, s’havien de considerar per separat…
Al senyor Relaño li hauria anat molt bé assistir a les classes del senyor Andrés; potser, només potser, així s’hauria estalviat el vergonyant ridícul d’escriure un article d’opinió, al seu diari, per descomptat, en què intenta comparar el que és incomparable. En el seu deplorable intent de minimitzar l’èxit del senyor Messi, no dubta a reviure la “gesta” d’un senyor de Zambia, del nom del no em vull recordar, com si les condicions esportives en què es van aconseguir els resultats objecte de comparació fossin comparables.
Només un pobre home, amargat, ressentit, forassenyat i tocat de l’ala, i incapaç del més mínim raonament coherent es pot atrevir a perpetrar una insensatesa com aquesta. És com si fossin equiparables els èxits que acrediten els infantils i benjamins del Barça, en les seves lligues respectives, on golejades de dobles dígits es donen amb freqüència, amb els del primer equip, i davant el diferencial (negatiu en aquest cas per als grans) observat, se sustituís els jugadors de la primera plantilla pels nens del benjamí i/o de l’infantil… Que ve a ser la distància que hi havia entre la competició a Zàmbia, el 1972, i la Bundesliga en aquell mateix període, o la Lliga espanyola en l’actualitat. Destaquem aquí que la FIFA, amb un sentit de la correcció digne de lloança, es nega a reconèixer com a rècord, i encara menys a comparar, fets aconseguits en condicions tan diferents
Però el pitjor de tot, tot i que ja és molt greu el que he comentat més amunt, és que molts dels seus lectors no només no s’ho han pres com la bufonada d’un pallasso, sinó que ho assumeixen com una “veritat incontestable” i intenten fer-ho servir com a arma de desprestigi, menysvalorant, d’aquesta manera, el balanç golejador de la figura blaugrana.
No només això, sinó que, a més, en el seu intent de barrejar naps amb cols no dubten a rebaixar èxits de tercers que, fins ara havien estat reconeguts per tothom, ells els primers, com a èxits incontestables. Pot ser comparable, des d’algun punt de vista, el senyor Chitalu amb el senyor Müller? És comparable, des de l’angle que es vulgui, la lliga de Zàmbia (amb tots els respectes) a la Bundesliga? Són comparables els partits jugats contra “amiguets” de l’acadèmia de policia amb els que formen part de tornejos com la Champions League, o la classificació per al Mundial?
Perquè si resulta que aquestes comparacions són possibles, malgrat que es tracta, com en les explicacions del senyor Andrés, d’elements esencialment i intrínseca diferents, estem davant un “tot val”, i, en aquest cas, reivindico la figura del meu company de curs S. Terol, (va arribar a jugar al València i el Mallorca) que en els partits del pati de l’institut, marcava els gols de 10 en 10, i que l’any 1963 va aconseguir 276 dianes durante l’any escolar.
Gashina de piel: Que se’m posa cada partit del Barça, quan la figura del rosarino apareix pel túnel de vestidors, només de pensar quines noves gestes veurem, o quina nova jugada serà capaç d’inventar.
Hay que sejir trafajando: Perquè el Barça com a equip sàpiga estar a l’altura de la seva figura més emblemàtica, i que la simbiosi millor jugador del món-millor club del món segueixi funcionant i arribant a límits que no es podien somiar només 6 anys enrere.
COMPARAR LO INCOMPARABLE
Todavía recuerdo, con una sonrisa en los labios, las explicaciones de D. Andrés Guiteras, mi primer profesor de matemáticas en el instituto, cuando intentaba, con esfuerzos mas que ímprobos, que entendiésemos la imposibilidad de comparar aquello que es intrínsecamente incomparable. Decía el bueno de D. Andrés que aunque las naranjas y las peras tenían en común la propiedad de ser frutas, tenían una esencia distinta, y, para resolver el problema, había que considerarlas por separado…
Al Sr. Relaño le hubiese venido muy bien asistir a las clases de D. Andrés; quizás, sólo quizás, así se hubiese ahorrado el sonrojante ridículo de escribir un artículo de opinión, en su propio periódico, por supuesto, en el que trata de comparar lo incomparable. En su deplorable intento de minimizar el logro del Sr. Messi, no duda en revivir la “hazaña” de un Sr. de Zambia, de cuyo nombre no quiero acordarme, como si las condiciones deportivas en las que se consiguieron los resultados objeto de comparación fuesen comparables.
Solamente un pobre hombre, amargado, resentido, desquiciado fuera de sus cabales, e incapaz del mas mínimo razonamiento coherente puede atreverse a perpetrar semejante insensatez. Es como si fuesen equiparables los logros que consiguen los infantiles y benjamines del Barça, en sus respectivas ligas, donde goleadas de dobles dígitos ocurren con frecuencia, con los del primer equipo, y ante el diferencial (negativo en este caso para los mayores) observado, se sustituyese a los jugadores de la primera plantilla, por los “nens” del benjamín y/o del infantil… Que viene a ser la distancia que había entre la competición en Zambia, en 1972, y la Bundesliga en ese mismo período, o la Liga española, en la actualidad. Destaquemos aquí que la FIFA, con un sentido de lo correcto digno de alabanza, se niega a reconocer como récord, y mucho menos a comparar, hechos conseguidos en condiciones tan diferentes
Pero lo peor de todo, siendo ya muy grave lo que he comentado más arriba, es que muchos de sus lectores, no sólo no se lo han tomado como la bufonada de un payaso, sino que lo asumen como “verdad incontestable” y tratan de emplearlo como arma de desprestigio, minusvalorando, de esta manera, el balance goleador de la figura blaugrana.
No sólo eso, sino que, además, en su empeño de mezclar churras con merinas, no dudan en rebajar logros de terceros que, hasta el momento, habían sido reconocidos por todo el mundo, ellos los primeros, como éxitos incontestables. ¿Será comparable, desde algún punto de vista, el Sr. Chitalu con el Sr. Müller? ¿Es comparable, desde el ángulo que se quiera, la liga de Zambia (con todos los respetos debidos) a la Bundesliga? ¿Son comparables los partidos jugados contra “amiguetes” de la academia de policía con los que forman parte de torneos como la Champions League o la clasificación para el Mundial?
Porque si resulta que esas comparaciones son posibles, a pesar de que se trata, como en las explicaciones de D. Andrés, de elementos esencial e intrínsecamente distintos, estamos ante un “todo vale”, y, en ese caso, reivindico la figura de mi compañero de curso S. Terol, (llegó a jugar en el Valencia y el Mallorca) que en los partidos del patio del instituto marcaba los goles de 10 en 10, y que el año 1963 consiguió 276 tantos durante el año escolar.
Gashina de piel: Que se me pone cada partido del Barça, cuando la figura del rosarino aparece por el túnel de vestuario, sólo de pensar qué nuevos logros veremos, o qué nueva jugada será capaz de inventar.
Hay que sejir trafajando: Para que el Barça como equipo sepa estar a la altura de su figura mas emblemática, y que la simbiosis mejor jugador del mundo-mejor club del mundo siga funcionando y llegando a límites que no se podían soñar tan sólo 6 años atrás.